“Priču o vinu” poslušalo tridesetak ugostitelja
Lokalna akcijska grupa LAG “LAURA” u Captain’s clubu i restoranu marine “Kornati” u Biogradu na Moru u sklopu projekta “Priča o vinu” u subotu je održala besplatni tečaj “Enologije i Sommelierstva” za 30-ak ugostitelja i vinara sa svojega područja, odnosno gradova Benkovac i Biograd na Moru te općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Polača, Stankovci, Lišane Ostrovičke, Pašman, Tkon i Škabrnja. Tijekom edukacije predstavljeno je 20-ak autohtonih vina s područja LAG-a “LAURA”.
Proizvoditi vina svjetskog glasa
Nazočne ugostitelje i vinare o tečaju “Enologije i Sommelierstva” upoznao je predsjednik LAG “LAURA” Ivan Čupić, stručni savjetnik za EU fondove iz biogradske gradske uprave.
– Imamo sve prirodne uvjete za proizvodnju odličnih vina. Put kojim treba ići je proizvoditi vina svjetskog glasa. Treba biti inovativan, na vino moramo gledati i kao dio naše turističke ponude, naročito kroz ugostiteljstvo i gastronomiju. Gostima treba ponuditi simbiozu naše gastronomije i vrhunskih vina, poručio je Daniel Segarić, pročelnik Ureda za poljoprivredu Zadarske županije.
Od završetka Domovinskog rata do kraja 2009. godine u Zadarskoj županiji je posađeno oko 700 novih hektara s vinovom lozom.
– U razdoblju od 2006. do kraja 2009. godine na našem području je posađeno oko 171 hektar vinograda. Paralelno s podizanjem nasada ide i edukacija vezana za kvalitetu vina o čemu svjedoče i brojna priznanja naših vinara na domaćim i međunarodnim manifestacijama, istaknuo je Miroslav Andrić, dipl. ing. agronomije i savjetodavac hrvatske poljodjelske službe.
Svako jelu njegovo vino
O povijesti vinogradarstva i vinarstva, definicijama različitih tipova vina, vinogradarskim regijama i najvažnijim sortama u Hrvatskoj te o osnovama vinogradarsko-vinarske proizvodnje govorio je dr.sc. Marko Karoglan. O sommelierstvu, ocjenjivanju vina, našim osjetilima, optimalnim uvjetima degustacije, novostima i trendovima vina u RH i svijetu te za praktični prikaz posluživanja boce vina bio je zadužen višestruki prvak RH za sommeliere Sandi Paris, voditelj edukacije u hrvatskom Sommelier klubu.
– Trebamo razbiti pojedine stereotipe, primjerice, da vino pijemo u velikim količinama ili da konzumiramo samo jednu vrstu vina uz više jela. Uvjeravam vas da se i uz jednu čašu vina može uživati te da svaka vrsta jela ‘ljubi’ drugo vino, rekao je Paris, dodajući da je postići simbiozu jela i vina pravo umijeće.
– Pijte pravo vino i ne pijte puno. Vino se pije na ure, ne na litre. I ne treba zaboraviti – kao što je voda dobra i zdrava za tijelo, tako je vino za dušu, zaključio je sommelier Sandi Paris.